Valtuustovaalit lähestyvät!

Suomen ortodoksisen kirkon kaikissa seurakunnissa käydään seurakunnanvaltuustovaalit nyt marraskuussa. Valtuutetut valitaan vaalialueittain nykyisten seurakuntarajojen mukaisesti. Näissä vaaleissa pääsevät ensi kertaa äänestämään myös 3.11.2019 mennessä 16 vuotta täyttävät ortodoksisten seurakuntien jäsenet.

Kurkkaa videosta, miten äänestyshomma toimii!
https://www.youtube.com/watch?v=Im3KgLfZZFg

MIKÄ on seurakunnanvaltuusto?

Valtuustossa päätetään seurakunnan suurista toimintalinjoista sekä monista raha-asioista eli on siis väliä, ketä valtuustoon valitaan! Mukaan on viisasta saada monenlaisia ihmisiä, esimerkiksi myös nuoria ja maahanmuuttajataustaisia.

MITEN ortodoksisissa seurakunnanvaltuustovaaleissa äänestetään?

1) Tarkista äänioikeutesi.
Jos olet täyttänyt 16 vuotta viimeistään 3.11. 2019 ja kotiseurakuntasi on jokin Suomen ortodoksisen kirkon seurakunnista, sinulla on äänioikeus.

2) Selvitä äänestyspäivät ja -paikat.
Nämä tiedot löytyvät oman seurakuntasi nettisivuilta ja seurakuntalehdestä.

3) Valitse omat ehdokkaasi.
Näissä vaaleissa voit antaa useamman äänen, kuitenkin enintään niin monta, kuin vaalialueeltasi valitaan jäseniä valtuustoon. Osa seurakunnista on jo julkaissut ehdokaslistansa, osa julkaisee ne lähipäivinä.

4) Mene äänestyspaikalle oikeana päivänä, oikeaan aikaan ja anna äänesi.
Tarkista äänestyspaikat ja -ajat esim. seurakuntasi nettisivuilta.
Mukaan tarvitset henkilöllisyystodistuksen, jonka esität vaalivirkailijalle. Vaalivirkailija katsoo listasta, että olet äänestyskelpoinen. Saat lapun, johon kirjoitat valitsemiesi (ehdokaslistalta löytyvien) ehdokkaiden nimet, ääntesi maksimimäärän voit varmistaa vielä vaalivirkalijalta. Hän ohjeistaa ja auttaa sinua äänestyspaikalla kaikissa tarvittavissa kohdissa.

Lopuksi voit vielä kiittää itseäsi, sillä vaikutit juuri kotiseurakunnassasi!

 

Tuotimme infomateriaalia seurakunnanvaltuustovaaleja varten. Erityisesti tavoitteena on kasvattaa nuorten äänestysintoa, mutta siinä sivussa innostuvat toivottavasti muutkin seurakuntalaiset.

Alla linkit vapaasti käytettäviin materiaaleihin. Some-käytössä toivomme, että julkaisuihin merkitään ONL jollakin tavalla.

Julisteet:

Miten äänestän (pdf) , Miten äänestän (jpg)

Hur röstar du (pdf) , Hur röstar du (jpg)

КАК ГОЛОСОВАТЬ (pdf) , КАК ГОЛОСОВАТЬ (jpg)


Some-käyttöön neliönmuotoinen kuva (jpg):
Miten äänestän

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=Im3KgLfZZFg
Huom. videoon voi valita tekstityksen venäjäksi, ruotsiksi tai suomeksi.

Vaalivalokuvia:
Vaaleihin ja seurakunnan päätöksentekoon liittyvissä uutisissa ja päivityksissä voi käyttää täältä löytyviä kuvia.
Kuvaaja Markus Hänninen.

Vinkkejä nuorisotyötä tekeville:
Koostimme muutaman vinkin äänestysaktiivisuuden ja vaalitietoisuuden lisäämiseen. Järjestäkää vaikka yhteinen reissu vaaliuurnalle ja päälle vaalikahvit! Lisää vinkkejä: Vinkkejä nuorisotyötä tekeville valtuustovaaleihin liittyen.