Osaamismerkit

Ortodoksisessa toiminnassa hankittua osaamista voi osoittaa osaamismerkeillä. Merkin osoittamaa osaamista voi hyödyntää esimerkiksi työnhaussa tai koulumaailmassa.

Mikä on osaamismerkki?

Sähköisellä osaamismerkillä tuodaan esiin erilaisia tietoja, taitoja, osaamista ja saavutuksia. Osaamismerkki koostuu merkin kuvasta ja kuvauksesta sekä saamiskriteereistä ja myöntäjätiedoista.

Kuvassa näkyy kukalliseen mekoon pukeutunut hyppäävä henkilö sekä kolme osaamsimerkkiä ja isolla teksti "Osaaminen näkyväksi!".

Mitä hyötyä osaamismerkeistä on?

Monessa toiminnassa, myös kirkon toiminnassa, karttuu monipuolista ja
vaikkapa työelämän kannalta merkittävää osaamista, jota virallinen koulutusjärjestelmä tai työelämä hyödyntävät usein vielä heikosti.

Osaamisen sanoittaminen on yhä tärkeämpi kansalais- ja työelämätaito ja tässä osaamisen näkyväksi tekemisessä on mainiona apuna osaamismerkkijärjestelmä. Osaamisen sanoittaminen ja näyttäminen esimerkiksi osaamismerkein voi paitsi tuoda työmahdollisuuksia ja opintosuorituksia, myös kasvattaa itsetuntemusta ja rohkeutta.

Open Badge -osaamismerkit kulkevat kätevästi mukana virtuaalilompakossa ja niitä on helppo jakaa sähköisesti, esimerkiksi CV:n liitteenä.

Millaisia ortodoksisia osaamismerkkejä on olemassa?

Tällä hetkellä suomalaisia, ortodoksisia osaamismerkkejä on kahdeksan erilaista:

  • Apulaisena ortodoksisessa kirkossa
  • Vapaaehtoisena ortodoksisessa kirkossa
  • Kerhonohjaajana ortodoksisessa kirkossa
  • Viestijänä ortodoksisessa kirkossa
  • Kummina kirkossa
  • Pienryhmänohjaajana ortodoksisella leirillä
  • Ohjaajana ortodoksisella leirillä
  • Ortodoksisten leirien konkariohjaaja

Ylläolevia kuvia klikkaamalla pääset suoraan kunkin merkin hakusivulle, josta näet myös kriteerit.
Kurkkaa kaikki merkit yhdellä vilkaisulla tästä (pdf). Tämän artikkelin lopussa on myös pdf-muotoiset kuvaukset merkeistä.

Kuka voi hakea merkkiä ja millä perusteella?

Osaamismerkkiä voi hakea kuka tahansa kyseisen merkin kriteerit täyttävä henkilö.
Ortodoksisen osaamismerkin saajan kokemus voi olla seurakunnan, ONL:n tai muun ortodoksisen tahon (järjestö, luostari jne.) toiminnassa hankittua, edellyttäen, että merkin saaja pystyy osoittamaan luotettavasti (esim. seurakunnan työtodistus, muu lausunto tai työnäyte) osallistumisensa/ kokemuksensa.

Miten voi hakea merkkiä?

Merkkejä on helppo hakea. Kannattaa ensin tutustua merkkeihin ja niiden kriteereihin ja miettiä, mikä niistä sopii itselle.

Osaamismerkin hakija täyttää sähköisen hakulomakkeen, johon hän omin sanoin kuvaa kirkon toiminnassa hankkimaansa osaamista. Ortodoksisia osaamismerkkejä voi hakea ilman kirjautumista ONL ry:n verkkosivustolla olevien upotuslinkkien kautta, ne löytyvät ylempää tästä artikkelista.

Merkkejä voi hakea myös Open Badge Passport -sivustoa tai -mobiilisovellusta hyödyntäen. Maksuton sovellus on ladattavissa GooglePlay- ja AppStore-kaupoista.

  • Open Badge Passport -palvelussa voi vastaanottaa, tallentaa ja järjestää osaamismerkkejäsi helposti, tehdä niiden avulla CV:n ja jakaa niitä netissä esimerkiksi LinkedInissä, Twitterissä ja Facebookissa.
  • Voit tutustua merkin lunastamiseen Open Badgen kautta tämän videon avulla. (Ohje on tietokoneelle.)

Montaako merkkiä voi hakea?

Yhtä tai vaikka kaikkia.
Tällä hetkellä on olemassa kahdeksan erilaista ortodoksista osaamismerkkiä ja yksittäinen henkilö voi hakea vaikka niitä kaikkia, jos hän täyttää kunkin merkin kriteerit eli hänellä on osoittaa esim. riittävä kokemus tai osaaminen.

Kuka myöntää ortodoksisia osaamismerkkejä?

Osaamismerkit myöntää Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry yhteistyössä seurakuntien ja muiden ortodoksisten tahojen kanssa yhteistyössä. Tämä tarkoittaa, että joissakin merkeissä voi olla muitakin käsittelijöitä kuin liiton työntekijät, esimerkiksi vapaaehtoisena ortodoksisessa kirkossa -osaamismerkkiä voi myöntää vaikkapa Valamon luostarin talkoolaisvastaava, jos niin sovitaan.

Kuka on päättänyt ortodoksisista merkeistä?

ONL ry:n kautta haettavia merkkejä on työstetty tiimityönä ja työkentelyssä on ollut mukana ja kuultu sekä liiton että ortodoksisten seurakuntien, kirkon palvelukeskuksen, järjestöjen, Sivis-opintokeskuksen, seminaarin, Itä-Suomen yliopiston teologian osaston ja luostarin työntekijöitä ja vapaaehtoisia v. 2019-2021. Merkkien kriteeristö on valittu pyrkien huomioimaan kultainen keskitie saaduista kriteeriehdotuksista.

Merkkien graafiset ilmeet on suunnitellut Jonna Suvanto.

Voinko ehdottaa jotain uutta osaamismerkki-ideaa?

Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry ottaa vastaan ideoita myös uusista merkeistä, voit kirjoittaa aiheesta esim. sähköpostia: onl (at) ort.fi
Uuden merkin luominen vaatii yhteistä työstämistä, graafista suunnittelua sekä maksettua tilaa merkkijärjestelmässä, joten osa ideoista voi jäädä toteutumatta.

Materiaalia

Esim. seurakuntien somekäyttöön sopivat mainoskuvat:
Loikkaava hahmo
Merkkiruudukko

Merkkien kuvat ja kriteerit pdf-muodossa: