Kristus syntyy, kiittäkää. Christ is born, glorify Him.

Jouluikoni, jossa on kuvattuna luolassa Kristus ja Maria, ulkopuolella Itämaan tietäjät.
Adoration of the Magi eli Itämään tietäjien kunnioitus -jouluikoni.
(Picture: Ancient Faith Store)

Liiton joulukorttirahat olemme lahjoittaneet hyväntekeväisyyteen mm. Filantropian sekä kirkon diakoniatyön kautta jaettavaksi. Toimistomme on suljettu joulun ajan, palvelemme jälleen 7.1.2020 alkaen.

Kiitämme kuluneesta vuodesta sekä toivotamme kaikille levollista joulunaikaa ja armorikasta pian alkavaa vuosikymmentä!

Kristus syntyy, kiittäkää.

Our office is closed until the 7th of January. We wish everyone a peaceful Christmas season!
Christ is born, glorify Him!

ONL ry palkitsee nuorisotyössä ansioituneita

Vuoden kerho löytyy Saimaan seurakunnasta, vuoden ohjaaja Helsingin seurakunnasta, hopeinen ansiomerkki myönnettiin viidelle.

Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry palkitsee vuosittain nuorisotyön parissa ansioituneita. Vuoden kerho -tittelin lisäksi liitto myöntää seurakuntien tekemien anomusten perusteella ansiomerkkejä nuorisotyön parissa ahkeroineille.

Mikkelin liturgiakerhossa on nuoria ohjaajina. (Kuva: Saimaan ort. srk.)

Liiton johtokunta on valinnut vuoden 2019 kerhoksi Saimaan seurakunnassa toimivan Mikkelin lasten liturgiakerhon. Kerho pyörii nyt kolmatta vuotta ja kokoontuu kerran kuussa sunnuntaisin, liturgian alun aikana seurakuntasalilla. Mukavasti osallistujia kerännyt kerho on hyvä esimerkki siitä, kuinka vaatimattomillakin resursseilla voidaan saada paljon aikaan.

Mikkelin kerhon rikkautta ovat paikalliset ortodoksinuoret, joka ovat järjestäneet kerholaisille vaihtelevaa ohjelmaa ja opastavat lapsia myös kirkossa. Kerhon ja palveluksen jälkeen syödään yhteinen aamiainen, jossa myös vanhemmat ovat paikalla.

Osa Mikkelin kerhon vetäjistä on löytänyt tiensä myös muuhun kirkon toimintaan, mm. ponomareiksi ja leirinohjaajiksi.

– Tämä on mainiota ja monella tavoilla lapsia, nuoria ja perheitä kirkkoon sitouttavaa toimintaa, summaa ONL ry:n toiminnanjohtaja Maria Kauppila.

 

Vuoden 2019 ohjaaja Elias Keltanen.

Vuoden ohjaaja 2019 -tittelin saa 26-vuotias Elias Keltanen Helsingin seurakunnasta. Hän on toiminut pitkään Helsingin ortodoksisen seurakunnan leireillä mm. ryhmänohjaajana ja asiaohjaajana. Hän on suorittanut myös ONL ry:n leirinjohtajakoulutuksen.

Nöyrä, iloinen, hyväsydäminen ja kaikissa asioissa auttavainen Elias on tehnyt esimerkillisellä toiminnallaan monen lapsen ja nuoren leirikokemuksesta ikimuistoisen, todetaan päätöksen perusteluissa.

– Minua inspiroi olla esikuva ja työkaveri muille nuorille ja koen, että voin olla luonnollisesti oma itseni. Minusta on hienoa päästä toteuttamaan omaa osaamistani, kertoo Elias itse.

Hopeisia ansiomerkkejä anottiin tänä vuonna varsin monelle ansioituneelle nuorisotyöaktiiville. Johtokunta päätti myöntää tämän kunnianosoituksen nyt viidelle henkilölle.

Merkin saavat Kaisa Nykänen ja Maiju Federley (Joensuun ortodoksinen seurakunta), Maisa Kolehmainen (Jyväskylän ortodoksinen seurakunta) sekä Petri Gyllström ja Petrus Palola (Helsingin ortodoksinen seurakunta).

Kaisa Nykänen on tehnyt ansiokasta työtä partiolippukunnassa ja tuonut elävällä tavalla esiin ortodoksisia tapoja partiotoiminnassa sekä tehnyt partiota näkyväksi seurakunnassa. Kaisa on kokenut opettaja, joka on ollut myös tärkeä toimija koulun ja seurakunnan välisessä yhteistyössä. Kaisalla on myös meriittejä oppimateriaalin tuottamisessa.

Maiju Federley on ansioitunut leirinohjaajana mm. Joensuun, Taipaleen ja ONL ry:n leireillä. Hän on luonteeltaan sinnikäs, joustava ja pitkäjänteinen, hän on myös mainiota juttuseuraa. Maiju on esimerkillinen johtaja, joka keksii uutta ja kehittää itseään. Vaikka hänellä on paljon leirejä, hän muistaa leiriläiset nimeltä ja välittää jokaisesta.

Maisa Kolehmainen on Jyväskylän seurakunnan nuorisotyötoimikunnan puheenjohtaja. Hän on toiminut kymmenen vuoden ajan esimerkillisenä ja aktiivisena tapahtumavetäjänä ja leirinohjaajana mm. Kuopiossa, Jyväskylässä ja ONL ry:n leireillä. Hän on oma-aloitteinen ja kokenut ohjaaja, joka myös kouluttaa muita ja ideoi lapsi- ja nuorisotyön kehittämistä seurakunnassaan, mm. tuottaa koulutusmateriaaleja.

Petri Gyllström on toiminut leirinohjaajana jo 13 vuoden ajan. Petri on toiminut lisäksi vuosia Raamattupiirin isäntänä ja Helsingin ortodoksisen seurakunnan leirikeskuksen kirkon isännöitsijänä vuodesta 2016. Hän myös laulaa Pyhän Andreaan nuorisokuorossa.

Petrus Palola on toiminut leirinohjaajana vuodesta 2010 alkaen sekä myös nuorten piirin ohjaajana. Hän laulaa Pyhän Andreaan nuorisokuorossa ja on todella monessa mukana. Hänen ammatillinen osaamisensa on ollut ratkaisevan tärkeää erilaisissa audiovisuaalisissa hankkeissa. Petrus on mukana myös ONL ry:n toiminnassa vapaaehtoisena ja moni lapsi ja nuori katsoo häntä ylöspäin, suupielet korvissa.

Monia vuosia nyt palkituille ja kaikille nuorisotyön parissa ahkeroiville!

(teksti: Maria Hattunen ja ONL)

Valtuustovaalit lähestyvät!

Suomen ortodoksisen kirkon kaikissa seurakunnissa käydään seurakunnanvaltuustovaalit nyt marraskuussa. Valtuutetut valitaan vaalialueittain nykyisten seurakuntarajojen mukaisesti. Näissä vaaleissa pääsevät ensi kertaa äänestämään myös 3.11.2019 mennessä 16 vuotta täyttävät ortodoksisten seurakuntien jäsenet.

Kurkkaa videosta, miten äänestyshomma toimii!
https://www.youtube.com/watch?v=Im3KgLfZZFg

MIKÄ on seurakunnanvaltuusto?

Valtuustossa päätetään seurakunnan suurista toimintalinjoista sekä monista raha-asioista eli on siis väliä, ketä valtuustoon valitaan! Mukaan on viisasta saada monenlaisia ihmisiä, esimerkiksi myös nuoria ja maahanmuuttajataustaisia.

MITEN ortodoksisissa seurakunnanvaltuustovaaleissa äänestetään?

1) Tarkista äänioikeutesi.
Jos olet täyttänyt 16 vuotta viimeistään 3.11. 2019 ja kotiseurakuntasi on jokin Suomen ortodoksisen kirkon seurakunnista, sinulla on äänioikeus.

2) Selvitä äänestyspäivät ja -paikat.
Nämä tiedot löytyvät oman seurakuntasi nettisivuilta ja seurakuntalehdestä.

3) Valitse omat ehdokkaasi.
Näissä vaaleissa voit antaa useamman äänen, kuitenkin enintään niin monta, kuin vaalialueeltasi valitaan jäseniä valtuustoon. Osa seurakunnista on jo julkaissut ehdokaslistansa, osa julkaisee ne lähipäivinä.

4) Mene äänestyspaikalle oikeana päivänä, oikeaan aikaan ja anna äänesi.
Tarkista äänestyspaikat ja -ajat esim. seurakuntasi nettisivuilta.
Mukaan tarvitset henkilöllisyystodistuksen, jonka esität vaalivirkailijalle. Vaalivirkailija katsoo listasta, että olet äänestyskelpoinen. Saat lapun, johon kirjoitat valitsemiesi (ehdokaslistalta löytyvien) ehdokkaiden nimet, ääntesi maksimimäärän voit varmistaa vielä vaalivirkalijalta. Hän ohjeistaa ja auttaa sinua äänestyspaikalla kaikissa tarvittavissa kohdissa.

Lopuksi voit vielä kiittää itseäsi, sillä vaikutit juuri kotiseurakunnassasi!

 

Tuotimme infomateriaalia seurakunnanvaltuustovaaleja varten. Erityisesti tavoitteena on kasvattaa nuorten äänestysintoa, mutta siinä sivussa innostuvat toivottavasti muutkin seurakuntalaiset.

Alla linkit vapaasti käytettäviin materiaaleihin. Some-käytössä toivomme, että julkaisuihin merkitään ONL jollakin tavalla.

Julisteet:

Miten äänestän (pdf) , Miten äänestän (jpg)

Hur röstar du (pdf) , Hur röstar du (jpg)

КАК ГОЛОСОВАТЬ (pdf) , КАК ГОЛОСОВАТЬ (jpg)


Some-käyttöön neliönmuotoinen kuva (jpg):
Miten äänestän

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=Im3KgLfZZFg
Huom. videoon voi valita tekstityksen venäjäksi, ruotsiksi tai suomeksi.

Vaalivalokuvia:
Vaaleihin ja seurakunnan päätöksentekoon liittyvissä uutisissa ja päivityksissä voi käyttää täältä löytyviä kuvia.
Kuvaaja Markus Hänninen.

Vinkkejä nuorisotyötä tekeville:
Koostimme muutaman vinkin äänestysaktiivisuuden ja vaalitietoisuuden lisäämiseen. Järjestäkää vaikka yhteinen reissu vaaliuurnalle ja päälle vaalikahvit! Lisää vinkkejä: Vinkkejä nuorisotyötä tekeville valtuustovaaleihin liittyen.

Loska-tapahtuma 5.-7.12.

Arkistojen “aarteita” eli kuvalöytö Loska-tapahtumasta 2012.

Tulossa on jälleen rento nuorten loskaviikonloppu, piristämään harmaata syystalvea. Paikkana on tällä kertaa Ruokoniemen leirikeskus Siilinjärvellä. Osallistumme myös Kuopion pyhän Nikolaoksen kirkon praasniekkaan itsenäisyyspäivänä ja itsenäisyyspäivää juhlistetaan muutenkin! Ohjelmassa on mm. linnanjuhlavalvojaiset, piparitalkoot, aikaa tutustua uusiin kavereihin, hengaamista ja pelailua yhdessä sekä tapahtuman lopuksi yhteinen (jouluostos- ja) ateriakäynti Matkuksen ostoskeskuksessa. Tutustumme myös pyhän Nikolaoksen ja uusien suomalaisten pyhien elämäntarinoihin hauskalla tavalla.

Yhteiskuljetus lähtee torstaina 5.12. Kuopion matkakeskuksesta n. klo 18.40. Kyyti järjestetään myös liturgiaan ja takaisin, sekä lauantaina Matkukseen ja sieltä Kuopion matkakeskukseen, jossa ollaan perillä n. klo 14.10.

Tapahtuma on suunnattu nuorille (2006 tai aiemmin syntyneille), myös nuoret aikuiset ovat tervetulleita mukaan!

Osallistumismaksu 50e, jäsenille hinta vain 30e! Koskee myös yhteisöjäseniä, jos seurakunta maksaa osallistumisen. Jäseneksi voit liittyä helposti täällä.

 

Ilmoittaudu viimeistään 20.11. oheisella lomakkeella.
Mukaan mahtuu vain n. 32-35 nopeinta (riippuen huonejaosta), joten kannattaa ilmoittautua heti!
(Huom! Jos sinulla tai perheelläsi on taloudellisesti tiukkaa, muistathan, että kullekin ONL ry:n leirille voidaan anomuksesta ottaa 1-2 osallistujaa ns. vapaapaikalle ja lisäksi voidaan myöntää harkinnan mukaan maksualennuksia. Lisätietoja löytyy täältä.)

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä  ONL ry ja Kuopion ortodoksinen seurakunta, Sivis-opintokeskuksen tuella.

Nuorisotyöpäivät 8.-10.3.2020

Nuorisotyöpäivät on ortodoksisten seurakuntien ja järjestöjen nuorisotyöntekijöiden, opettajien ja nuorisotyöstä kiinnostuneiden koulutus- ja verkostoitumistapahtuma, joka järjestetään Valamon opiston ja ONL ry:n yhteistyönä.

Vuoden 2020 nuorisotyöpäivät pidetään 8.-10.3. ja aiheina niillä on mm. kestävä kehitys kirkollisessa työssä sekä nuorten mielenterveys. Tuttuun tapaan ohjelmassa on myös käytännön vinkkejä lapsi- ja nuorisotyöhön sekä antoisia keskusteluja, vertaistukea ja mukavaa yhdessäoloa luostarin rauhassa.

TEEMAT
Yksi päivillä esiintyjä on Suomen nuorisoalan kattojärjestössä, Allianssi ry:ssä vaikuttamisen asiantuntijana toimiva Niina Ratilainen. (ONL ry on muuten yksi Allianssin jäsenjärjestöistä.)

Kuvassa Niina Ratilainen, Allianssi ry

Ratilaisen erityisalaa on vaikuttamistyö liittyen ilmastonmuutoksen hillintään, myös hiilineutraalius, sopeutuminen, osaamis- ja koulutuspolitiikka sekä harrastustakuu kuuluvat hänen vaikuttamistyösarkaansa.

“Allianssissa kysymys on nuorten äänien kuulumisesta heidän tulevaisuuttaan koskevassa päätöksenteossa, eli ilmastopolitiikassa. Tuemme nuorten ilmastoliikettä ja esitämme ratkaisuja, joilla Suomi vähentää kasvihuonepäästöjä ja kirittää EU:ta tekemään samaa. Teen myös Allianssin koulutus- ja osaamispolitiikan vaikuttamistyötä nuorten ikäluokan näkökulmasta. Omana projektinaan olemme mukana tekemässä hallitusohjelman harrastustakuuta, jotta siitä tulisi timanttinen.” kuvailee Ratilainen.

https://www.alli.fi/uutiset/niina-ratilainen-vastaamaan-nuorisoalan-osaamis-ja-ilmastopolitiikasta

Kuvassa on Nuorten mielenterveysseura Yeesi ry:n logo violettina.

Päivillä on mukana myös Nuorten mielenterveysseura Yeesi ry, Coordinator of Creative Relations Erika Karstinen tuo päiville faktatietoa ja harjoitevinkkejä nuorten mielenterveysasioihin liittyen.

Muita päivillä esillä olevia asioita ovat helmikuussa 2020 piispainkokouksessa käsiteltävä kristinoppikouluohjeistus sekä siihen liittyen työn alla oleva kripari.fi -sivusto. Sivusto kokoaa samaan paikkaan seurakuntia koskevat ohjeistukset, toteutusvinkkejä, perustietoa kripaikäisille ja heidän vanhemmilleen, ohjaajien osion, seurakuntien yhteisen kriparikalenterin sekä videoklippejä mm. kristinoppiin ja muihin opetussisältöihin liittyen.

Lisäksi päivillä käsitellään tapahtumapalautteiden keräämistä, mittareiden merkitystä kirkkomme lapsi- ja nuorisotyössä sekä sivutaan yhteisten tilastojen keräämisen tarvetta ja ortodoksisen kirkon (nuoriso-) työn vaikuttavuutta.

HINTA on 150 e/ hlö majoituksesta riippumatta sisältäen sunnuntain päivällisen, maanantain aamiaisen, lounaan ja iltapalan sekä tiistain aamiaisen ja lounaan. (Kurssi saa Suomen ortodoksisen kirkon tukea.)

ILMOITTAUTUMINEN Valamon opiston kautta:
https://valamo.fi/opiston-kurssi-ilmoittautuminen?course=582

Lämpimästi tervetuloa mukaan, tarjolla on sopivassa suhteessa asiaohjelmaa ja rentoa seuraa sekä luostarin rauhaa!
Videoklippi vuoden 2018 nuorisotyöpäiviltä.

OHJELMARUNKO Nuorisotyöpäivät 2020
Sunnuntai
majoittuminen alkaen klo 15.00
klo 16 ONL ry:n vuosikokous klo 16-17 (opistolla)
klo 17 Päivällinen
klo 18 Suuri ehtoopalvelus, kolmikanoni ja akatistos Kristuksen kärsimyksille
klo 19.00 Kurssin avaus ja virittäytyminen teemaan
Miten nuorisolla menee tänään? Uskonto ja nuoret -tutkimustuloksia. Faktoja ja keskustelua. Maria Kauppila,ONL ry, opiston Sali
klo 20.00 Ev.lut.kirkon Vihreän timantin metsästys -konseptin testausta
Iltapala opiston salissa
Saunailta

Maanantai
klo 6.00 Puoliyö- ja polyeleo-aamupalvelus
klo 7.30 Aamianen
klo 9.00 aloitus
klo 9.15 Nuoret ja ilmastonmuutos, kestävä kehitys kirkon työssä, Niina Ratilainen, Allianssi ry
klo 10.20 tauko
klo 10.30 Asiaa nuorten mielenterveydestä, Erika Karstinen, Yeesi ry
klo 12 Lounas
klo 13 Kristinoppikoulujen uuden OPSin ja kripari.fi-sivuston esittely, Annakaisa Onatsu, ONL ry
klo 14.15 tauko
klo 14.30 Työpajat
(puolet kurssilaisista menee ensin työpajaan A ja puolet työpajaan B, n. klo 15.30 pieni tauko ja vaihto)
A) Kädentaito-työskentelyä (Maria Kauppila)
B) Sähköiset palautepohjat- työpaja (Annakaisa Onatsu)
klo 16.45 tauko, mahdollisuus esim. ulkoiluun ja lepäämiseen
klo 18.00 IX paastohetki ja ehtoopalvelus. Ennenpyhitettyjen Lahjain liturgia
klo 19.30 iltapala & iltaohjelmaa

Tiistai
Klo 6.00 Puoliyö- ja aamupalvelus
klo 7.30 Aamiainen
klo 9 Nuorisotyön arviointi ja kehittäminen seurakunnassa
klo 10 tauko
klo 10.15 Yhteistä osaamismerkkityöskentelyä, Maria Kauppila ja Annakaisa Onatsu, ONL ry
klo 11 Virtuaalikirkon esittely, Markus Hänninen
päätösrukous
klo 11.30 Päätöslounas

(Bussi Helsinkiin lähtee 12.40 Valamosta.)

KULKEMINEN
Helsingistä Valamoon pääsee iltabussilla, joka on perillä klo 19.30 tienoilla. Valamoon pääsee myös niin, että lähtee junalla Helsingistä klo 06.54 (IC 1 -juna) Joensuuhun. Juna on perillä kello 11.40. Aseman vierestä lähtee kello 11.45 Savonlinjan pikavuoro Joensuusta Helsinkiin. Bussi odottaa kello 11.50 saakka, jos juna on myöhässä. Vuoro pysähtyy Valamon portin pysäkillä kello 12.40.

Liitossa ajankohtaista nyt

Hei!
Liiton syyskausi on pyörähtänyt käyntiin, toimintalistalla on mm. nuorten innostamista seurakunnanvaltuustovaaleihin, liiton toimintalinjauskysely sekä nuorille suunnattu Loska-viikonloppu. Haemme jälleen myös seuraavien Kulmakivi-festareiden isäntäseurakuntaa.

V a i k u t t a m i s t o i m i n t a

1) Kirkolliskokouksen NUORTEN STUERTTIEN HAKU käynnissä nyt
Jo toista kertaa kirkollishallitus tarjoaa kuudelle 15–24-vuotiaalle nuorelle mahdollisuuden osallistua kirkolliskokoukseen stuertteina eli kokousavustajina. Haku on auki nyt, tehtävästä kiinnostuneiden tulee ilmoittautua sähköpostitse oman hiippakunnan kansliaan 15.9.2019 mennessä.
Lisätietoa:

Hae stuertiksi kirkolliskokoukseen!

2) Nuoret mukaan VALTUUSTOVAALEIHIN
Kirkon kaikissa seurakunnissa käydään seurakunnanvaltuustovaalit nyt marraskuussa. Näissä vaaleissa pääsevät ensi kertaa äänestämään myös 3.11.2019 mennessä 16 vuotta täyttäneet ortodoksisten seurakuntien jäsenet.
Kokosimme yhdelle sivulle toimintaohjeita äänestämiseen ja ehdokasasetteluun. Tuotimme myös aiheeseen liittyen julisteita, some-kuvia sekä videon. Lisätietoja:

Näin toimit seurakunnanvaltuustovaaleissa

3) Liiton TOIMINTALINJAUSKYSELY
ONL ry tarkastelee parhaillaan toimintalinjauksiaan eli strategiaansa ja kaipaamme nuorten, nuorisotyötätekevien sekä muiden henkilöiden mielipiteitä liiton työstä. Vaikutathan vastaamalla kyselyyn:
https://tinyurl.com/onlstrategia

T a p a h t u m a t  ja  k o u l u t u s

4) Liiton MUISTAMISTEN HAKEMINEN
Pyydämme esityksiä vuoden 2019 kerhoksi ja ohjaajaksi, sekä hakemuksia hopeisen ansiomerkin saajiksi 10.10.2019 mennessä joko postitse tai sähköpostilla. Lomakkeet ja lisätietoa löytyy nettisivuilta:

Ansiomerkit ja muistamiset haettavina

5) LOSKA-VIIKONLOPPU
Tulossa on jälleen rento nuorten loskaviikonloppu to-la 5.-7.12.2019, piristämään harmaata syystalvea. Paikkana on tällä kertaa Ruokoniemen leirikeskus Siilinjärvellä. Osallistumme myös Kuopion pyhän Nikolaoksen kirkon praasniekkaan itsenäisyyspäivänä ja itsenäisyyspäivää juhlitaan muutenkin. Tapahtuma on suunnattu nuorille (2006 tai aiemmin syntyneille), myös nuoret aikuiset ovat tervetulleita mukaan! Lisätietoja:

Loska-tapahtuma 5.-7.12.

6) KULMAKIVI-festarit 2020 tai 2021
Etsimme isäntäseurakuntaa seuraavia Kulmakivi-festareita varten, pyydämme kiinnostuneita seurakuntia ottamaan yhteyttä toimistoomme 30.9.mennessä.
Nuorilta, perheiltä, vapaaehtoisilta ja seurakuntien henkilöstöltä sekä muilta nuorisotyötä tekeviltä toivomme mielipiteitä seuraavien festareiden ajankohtaan, esillä on lähinnä lokakuu 2020 sekä huhtikuu 2021. Pyydämme siis vastaamaan lyhyeen aikataulutiedusteluun:
https://tinyurl.com/milloinkulmakivi

7) KRIPATYÖ
ONL ja muutama seurakunta tekivät huhtikuussa 2019 esityksen piispainkokoukselle kristinoppikoulujen ohjeistuksen päivittämisestä.
Piispainkokouksen elokuussa lähettämässä toimituskirjassa todetaan:
”Piispainkokous päätti nimetä ONL:n vastuuorganisaatioksi kristinoppikoulujen ohjeitten kehittämisestä ja päivittämisestä. Piispainkokous edellyttää, että päivittämisprosessissa tulee kuulla myös muiden hiippakuntien kokemuksia nuorisotyön saralta, kuten erimerkiksi Helsingin ja Tampereen seurakuntien nuorisotyöntekijöitä. Luonnos esityksestä kristinoppikoulujen opetusmateriaalista tulee lähettää piispainkokouksen käsiteltäväksi vuoden 2020 ensimmäiseen kokoukseen, jotta niitä voitaisiin ryhtyä toteuttamaan jo samana vuonna.”

Kutsumme kiinnostuneita henkilöitä ilmoittautumaan mukaan kehittämistyöhön. Voit laittaa meille esim. sähköpostia: onl (at) ort.fi tai annakaisa.onatsu (at) ort.fi

T u o t t e e t

8) JÄSENALETUOTTEET
Jäsenistömme voi tilata kaikkia liiton verkkokaupan joulukortteja 25% alennuksella, koodilla “jäsenetu” (tarjous voimassa 20.10. saakka). Etu koskee myös uutta, ortodoksisen seminaarin kanssa yhteistyönä tehtyä joulukorttia, jonka sisällä on joulutervehdys suomeksi, englanniksi, slaaviksi ja kreikaksi:
https://onl.fi/tuote-osasto/kortit/joulukortit/

Verkkokaupassa on nyt jälleen saatavilla myös toivottua puuvillaista peruskassia. Mustassa kassissa on valkea logopainatus ja hinta on 8€.

ONL-kangaskassi


Voit tukea ortodoksista nuorisotyötä ostamalla tuotteita verkkokaupastamme, tervetuloa siis kannattaville ostoksille! https://onl.fi/kauppa

Toivotamme värikästä syksyä ja lähetämme paljon terveisiä liiton toimistolta,

työntekijät
Annakaisa (Onatsu), Ari (Koponen) ja Maria (Kauppila)
+ liiton johtokuntalaiset
pj. Anna (Blinnikka), vpj. Karina (Huttunen), Antti (Kokkonen), Aleksandra (Heikkinen), isä Kaarlo (Saarento), Larissa (Qvintus-Petsalo) ja Petrus (Palola)

 


 

 

Näin toimit seurakunnanvaltuustovaaleissa

Suomen ortodoksisen kirkon kaikissa seurakunnissa käydään seurakunnanvaltuustovaalit nyt marraskuussa. Valtuutetut valitaan vaalialueittain nykyisten seurakuntarajojen mukaisesti. Näissä vaaleissa pääsevät ensi kertaa äänestämään myös 3.11. 2019 mennessä 16 vuotta täyttäneet ortodoksisten seurakuntien jäsenet.

Kurkkaa videosta, miten äänestyshomma toimii!
https://www.youtube.com/watch?v=Im3KgLfZZFg

MIKÄ on seurakunnanvaltuusto?

Valtuustossa päätetään seurakunnan suurista toimintalinjoista sekä monista raha-asioista eli on siis väliä, ketä valtuustoon valitaan! Mukaan on viisasta saada monenlaisia ihmisiä, esimerkiksi myös nuoria ja maahanmuuttajataustaisia.

MITEN ortodoksisissa seurakunnanvaltuustovaaleissa äänestetään?

1) Tarkista äänioikeutesi.
Jos olet täyttänyt 16 vuotta viimeistään 3.11. 2019 ja kotiseurakuntasi on jokin Suomen ortodoksisen kirkon seurakunnista, sinulla on äänioikeus.

2) Selvitä äänestyspäivät ja -paikat.
Nämä tiedot löytyvät oman seurakuntasi nettisivuilta ja seurakuntalehdestä.

3) Valitse omat ehdokkaasi.

Näissä vaaleissa voit antaa useamman äänen, kuitenkin enintään niin monta, kuin vaalialueeltasi valitaan jäseniä valtuustoon.

4) Mene äänestyspaikalle oikeana päivänä, oikeaan aikaan ja anna äänesi.
Mukaan tarvitset henkilöllisyystodistuksen, jonka esität vaalivirkailijalle. Vaalivirkailija katsoo listasta, että olet äänestyskelpoinen. Saat lapun, johon kirjoitat valitsemiesi (ehdokaslistalta löytyvien) ehdokkaiden nimet, ääntesi maksimimäärän voit varmistaa vielä vaalivirkalijalta. Hän ohjeistaa ja auttaa sinua äänestyspaikalla kaikissa tarvittavissa kohdissa.

Lopuksi voit vielä kiittää itseäsi, sillä vaikutit juuri kotiseurakunnassasi!


Miten voi päästä EHDOKKAAKSI seurakunnan valtuustovaaleissa
tai asettaa jonkun ehdolle?

Kaksi äänioikeutettua seurakunnan jäsentä voi asettaa omalta vaalialueeltaan vähintään 18-vuotiaan seurakunnan jäsenen ehdokkaaksi. Ehdokkaan on täytettävä 18 vuotta viimeistään 3.11.2019.

Ehdokasasettelu tehdään kirjallisesti, lomakkeita saa oman seurakunnan virastosta. Lomakkeeseen tarvitaan ehdokkaan ja kahden ehdolleasettajan allekirjoitukset. Täytetty lomake toimitetaan seurakunnan virastoon 19.9.2019 mennessä.

Kukin äänioikeutettu voi asettaa ehdokkaita enintään yhtä monta kuin vaalialueelta valitaan jäseniä seurakunnanvaltuustoon.

Tuotimme infomateriaalia tulevan syksyn seurakunnanvaltuustovaaleja varten. Erityisesti tavoitteena on kasvattaa nuorten äänestysintoa, mutta siinä sivussa innostuvat toivottavasti muutkin seurakuntalaiset.

Alla linkit vapaasti käytettäviin materiaaleihin, vielä on tulossa ohjeistus äänestämisestä suomeksi, ruotsiksi ja venäjäksi julistemuodossa. Some-käytössä toivomme, että julkaisuihin merkitään ONL jollakin tavalla.

Julisteet:

Miten pääsee ehdokkaaksi (pdf)

Miten äänestän (pdf) , Miten äänestän (jpg)

Hur röstar du (pdf) , Hur röstar du (jpg)

КАК ГОЛОСОВАТЬ (pdf) , КАК ГОЛОСОВАТЬ (jpg)


Some-käyttöön neliönmuotoiset kuvat (jpg):

Miten pääsee ehdokkaaksi

Miten äänestän

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=Im3KgLfZZFg
Huom. videossa on tekstitys venäjäksi, ruotsiksi ja suomeksi.

Vaalivalokuvia:
Vaaleihin ja seurakunnan päätöksentekoon liittyvissä uutisissa ja päivityksissä voi käyttää täältä löytyviä kuvia.
Kuvaaja Markus Hänninen.

Monitaitaja Kyllikki Suvanto tuonilmaisiin

Kyllikki Suvanto nukkui kuolonuneen Joensuussa Kristuksen kirkastumisen päivänä, 6.8.2019, 79 vuoden iässä.

Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry saa olla monesta kiitollinen Kyllikille. Vuonna 1965 liiton silloinen pääsihteeri Alvi ”Aki ” Houtsonen houkutteli Kyllikin muuttamaan Kuopioon, opintosihteeriksi liiton toimistolle. Työnkuva oli monipuolinen, se sisälsi toimistotöitä ja opintomateriaalien laatimista.

Alvi Houtsosen mukaan Kyllikki oli hyvä yhdistelmä työntekijää ja taiteilijaa ja se on helppo havaita jo lyhyellä vilkaisulla liiton materiaali- ja kuva-arkistoon. Kyllikki laati lukuisia erilaisia työkirjoja ja vihkosia erityisesti kerholaisille ja myöhemmin mm. myös ikonimaalareille. Hänen taitavat viivapiirroksensa kuvittavat montaa teosta ja hänen maalaamistaan ikoneista on tehty mm. kortteja. Kyllikki oli liitossa palkkatöissä toistakymmentä, tuotteliasta vuotta. Noiden lisäksi erityisen huomionarvoista on se, kuinka pyyteettömästi hän avusti liittoa vuosikymmenten ajan, olleessaan perheenäiti ja viimeisinä vuosina myös isoäiti. Kyllikki oli aktiivisesti mukana liiton työssä monessa roolissa ja poikkeuksellisen pitkän rupeaman; jo vuonna 1963 hänelle myönnettiin liiton hopeinen ansiomerkki ja vuonna 1999 harvinainen, kultainen ansiomerkki.

Kyllikki oli monessa taitava, joten myös käsityöt luonnistuivat häneltä erinomaisesti. Kyllikin viimeiseksi teokseksi jäi vuonna 2016 kuolleen Antti-pojan muistolle omistettu perinnekäsityöopas, ”Nuken Henki – Karjalaisten perinnenukkien historiaa ja valmistusta”.

Vaikka liiton arkistoista löytyy vaikuttava määrä Kyllikin laatimia kuvia ja oppaita, niin hänestä itsestään on huomattavasti vaikeampi löytää kuvia. Tuo ei varmasti ole ihan sattumaa, sillä Kyllikki oli monella tapaa vaatimaton; hänellä oli jalat maassa ja katse rohkeasti kohti arkea. Perhe oli aina Kyllikille merkityksellinen osa elämää ja voi arvata hänen olleen tietynlainen koossapitävä voima pappispuolison ja kolmen pojan perheessä.

Nyt kun Kyllikki pian saatellaan viimeiselle maalliselle matkalleen, tuntuu, että hän lähtee vaikean sairauden jälkeen lopulta kuitenkin aika hyvällä tavalla: puettuna esiäitinsä valmistamaan Antrean kansallispukuun, puolisonsa, lastensa ja lastenlastensa rakastamana ja kaipaamana ja lukuisien muiden ihmisten pitämänä ja kunnioittamana, kasvot kohti Kristuksen kirkkautta käännettynä.

Ollos iäti muistettu.

Enkeli – Kyllikki Suvannon piirros.


Kyllikki Suvannon muistoksi toimitetaan panihida Joensuun Pyhän Nikolaoksen kirkossa keskiviikkona 7.8. kello 17.

Kyllikin siunaus toimitetaan Joensuun pyhän Nikolaoksen kirkossa lauantaina 17.8. klo 14.00 ja muistotilaisuus pidetään Joensuun ortodoksisella seurakuntasalilla. Muistotilaisuuden tarjoilujen järjestämiseksi pyydetään ilmoittautumaan Joensuun ortodoksisen seurakunnan virastoon keskiviikkoon 14.8. klo 15.00 mennessä (joensuu@ort.fi / 0400 397 900 tai tekstiviestitse 040 643 7664 – ilmoittautumisen yhteydessä kerro myös erityisruokavaliostasi).

Kyllikkiä voi adressien sijasta muistaa lahjoituksella lähimmäispalvelukeskus Iljalalle, tili FI89 5072 0520 0159 77. Viestikenttään merkintä ”Kyllikin muisto”.

Lähde pois, valoon, joen rantaan rauhallisen virran kulkua katsellen”. (Kyllikin mietelmä)

Pääsiäistervehdykset ja kasvun varaa

Tänäkin vuonna liitto jätti lähettämättä pääsiäiskortit ja lahjoitti sen sijaan pienen summan rahaa Filantropian suuren paaston keräykseen.

Keräyksellä tuetaan Ugandan maaseudulla asuvia naisia. Muutostyö on haastavaa, sillä perinteisessä kulttuurissa miehillä on vahva asema päättää perheen toimeentulosta ja sen käytöstä, vaikka naiset olisivat osallistuneet sen hankkimiseen.

Pienten starttirahojen turvin naiset parantavat koko perheen toimeentuloa pienyritystensä kautta. Äidin tulot varmistavat sen, että tytötkin pääsevät kouluun ja saavat hyvän mallin elämän varalle. 🌳🤝🥰
#kasvunvaraa

Toivotamme kaikille voimia paaston viimeisiin päiviin
sekä valoisaa pian koittavaa juhlaa!