Alokkailla valan tai vakuutuksen aika

“Minä N. N. lupaan ja vakuutan….”
Näinä viikkoina eletään valatilaisuuksien aikaa, sillä sotilasvala vannotaan tai sotilasvakuutus annetaan aina alokasjakson päättyessä, eli noin kuusi viikkoa palveluksen aloittamisen jälkeen. Valan tai vakuutuksen jälkeen alokkaista tulee sotilaita heidän saadessaan miehistön sotilasarvot, esim. sotamies tai matruusi.

Valan ja vakuutuksen merkittävyyttä on haluttu korostaa määrittämällä ne annettaviksi joukko-osaston komentajan ja lipun edessä.

Kuvassa on osin maastokankainen tausta ja päällä lainauksena Pyhän Johannes Kronstandtilaisen opetuslausahdus sekä kuva, jossa komenataja ottaa vastaan valarivistön, rinnallaan ortodoksinen pappi.
Meidän on harjoitettava Jumalan läsnoloa jokapäiväisessä elämässämme,
lausui Pyhä Johanne Kronstandtilainen.

Korona muuttanut valatilaisuuksien luonnetta

Kainuun prikaati on perinteisesti järjestänyt erillisen valatilaisuuden ortodokseille.
“Pandemian vuoksi erillistä tilaisuutta ei nyt ole eikä kirkkoon voida lähteä vaan vala- ja vakuutustilaisuudet järjestetään jaetusti, kolmena eri päivänä osastoittain, varuskunnan alueella.” kertoo Kajaanin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherran tehtävää hoitava isä Heikki Harvola.
“Olen valakentällä mukaana ja puen päällimmäiseksi epitrakiilin eli kyllä minut ortodoksiseksi papiksi hahmottaa vähän etäämpääkin”, kuvailee isä Heikki. Läheisiä ei voida ottaa vierailuille varuskuntiin, mutta kaikkia valatilaisuuksia voi seurata streamausten kautta, linkit löytyvät yleensä ainakin prikaatien verkkosivustoilta.

“Onhan se pettymys ja haikeaa, kun ei itse pääse paikan päälle seuraamaan oman nuoren valatilaisuutta”, kertoo varusmiehen äiti Maria Kauppila. “Olen kuitenkin iloinen, että poika on pärjännyt palveluksessaan ilmeisesti hyvin ja että me läheiset saamme streamin kautta seurata juhlallista tilaisuutta. Minusta Puolustusvoimien tiedotuspuoli toimii tässä asiassa esimerkillisesti.”
“Tuntuu myös turvalliselta ja lämpimältä, kun tiedän ortodoksisen papin olevan paikalla valatilaisuudessa.”, jatkaa Maria.

Vala vai vakuutus?

Asevelvollinen voi vapaasti valita, haluaako hän antaa sotilasvalan vai -vakuutuksen. Osa asevelvolllisista ei halua vannoa Jumalan nimeen ja valitsee siksi vakuutuksen. Joskus kyseessä voi olla esim. uskonnottomuus, mutta joskus myös se, että henkilö kokee Jumalan nimeen vannomisen olevan Raamatun tiukan tulkinnan vastaista.

Toisaalta, vala on hyvin perinteikäs ja monet sotilaat todella haluavat uskonnollisen valan, kun he valmistautuvat jopa ylivoimaiselta tuntuvaan tehtäväänsä.

Porin prikaatin sotilaspastori Albert Halonen on luonnehtinut valaa ja vakuutusta näin:
“Kyse on uskollisuuden vakuutuksesta. Uskollisuus on ytimeltään vastuuta tuntevaa sitoutumista. Sotilasvalan tai -vakuutuksen antaja sitoutuu tehtäväänsä sekä tuntee vastuunsa yksilönä ja joukon osana.”

Asevelvollisella on mahdollisuus puntaroida vala-asiaa ennakkoon, sillä laki määrää, että ennen sotilasvalan vannomista tai sotilasvakuutuksen antamista asevelvolliselle on selvitettävä sotilaan velvollisuuksia ja oikeuksia sekä opetettava hänet ymmärtämään valan ja vakuutuksen merkitys.

Yleensä valaa vannottaessa oikea käsi nostetaan ylös pään vierelle noin korvan korkeudelle ja ojennetaan käden etu- ja keskisormen ylöspäin ja laitetaan muut sormet yhteen kämmenen päälle, ortodoksinen vannoja kuitenkin perinteisesti laittaa sormet ristinmerkin tekoasentoon: peukalo, etusormi ja keskisormi yhteen ja nimetön sekä pikkurilli kämmenen päälle.

Sotilasvalan ja sotilasvakuutuksen kaava

Sotilasvala vannotaan ja sotilasvakuutus annetaan seuraavan kaavan mukaisesti:

“Minä N. N. lupaan ja vakuutan
Valassa: kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä,

Vakuutuksessa: kunniani ja omantuntoni kautta,

olevani Suomen valtakunnan luotettava ja uskollinen kansalainen.

Tahdon palvella maatani rehellisesti sekä parhaan kykyni mukaan etsiä ja edistää sen hyötyä ja parasta.

Minä tahdon kaikkialla ja kaikissa tilanteissa, rauhan ja sodan aikana puolustaa isänmaani koskemattomuutta, sen laillista valtiojärjestystä sekä valtakunnan laillista esivaltaa. Jos havaitsen tai saan tietää jotakin olevan tekeillä laillisen esivallan kukistamiseksi tai maan valtiojärjestyksen kumoamiseksi, tahdon sen viipymättä viranomaisille ilmoittaa.

Joukkoa, johon kuulun sekä paikkaani siinä, en jätä missään tilanteessa, vaan niin kauan kuin minussa voimia on, suoritan saamani tehtävän loppuun.

Lupaan käyttäytyä kunnollisesti ja ryhdikkäästi, totella esimiehiäni, noudattaa lakeja ja asetuksia sekä säilyttää minulle uskotut palvelussalaisuudet. Tahdon olla suora ja auttavainen myös palvelustovereitani kohtaan. Milloinkaan en sukulaisuuden, ystävyyden, kateuden, vihan tai pelon vuoksi enkä myöskään lahjojen tai muun syyn tähden toimi vastoin palvelusvelvollisuuttani.

Jos minut asetetaan esimiesasemaan, tahdon olla alaisiani kohtaan oikeudenmukainen, pitää huolta heidän hyvinvoinnistaan, hankkia tietoa heidän toiveistaan, olla heidän neuvonantajanaan ja ohjaajanaan sekä omasta puolestani pyrkiä olemaan heille hyvänä ja kannustavana esimerkkinä.
Kaiken tämän minä tahdon kunniani ja omantuntoni mukaan täyttää.”

Muistamme palvelustaan suorittavia esirukouksin
sekä toivotamme heille kaikille turvallista palvelusaikaa ja monia armorikkaita vuosia!


Asevelvollisuudesta

Suomessa on miehille määritelty laissa pakollinen asevelvollisuus, jonka voi suorittaa joko asepalveluksena tai siviilipalveluksena. Asepalvelus eli armeija kestää vähintään puoli vuotta ja siviilipalvelus 12 kuukautta. Asevelvollisuudesta voi saada vapautuksen terveydellisistä syistä kuten fyysisen tai psyykkisen sairauden vuoksi.

Mikäli kieltäytyy suorittamasta asepalvelusta tai siviilipalvelusta, siitä tuomitaan vapausrangaistukseen maksimissaan noin 6 kuukaudeksi. Tuomion saa useimmiten suorittaa kotonaan valvontarangaistuksessa tai avovankilassa, mikä mahdollistaa esimerkiksi opiskelun tai työssäkäynnin tuomion aikana.

Naiset voivat hakea vapaaehtoiseen asepalvelukseen, jos täyttävät vaadittavat kriteerit.

Lisätietoa nuorille palvelusvalinnoista löytyy esim. MLL:n Nuortennetistä.

Tarkkaa ja ajankohtaista tietoa löytyy myös Puolustusvoimien sivustolta sekä Intti.fi-sivustolta
Lisäksi tietoa löytyy Siivilipalveluskeskuksen ja Aseistakieltäytyjäliiton sivustoilta.

Etsitkö sivilipalveluspaikkaa?
Ainakin Heinävedellä sijaitseva Valamon luostari, Helsingin ortodoksinen seurakunta ja Helsingin Vuosaaressa sijaitseva Kulttuurikeskus Sofia ovat rekisteröityneet siviilipalveluspaikoiksi.


Artikkelin on koonnut ja kirjoittanut: ONL ry
Kuva: ONL ry

[Edit: palveluksesta kieltäytymisesta kertovaa kohtaa on korjattu 18.2.2021.]