ONL:n kultainen ansiomerkki isä Rauno Pietariselle, vuoden ohjaajaksi Saana Jeskanen

75-vuotisjuhlaansa viettävä Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry palkitsee nuorisotyössä ansioituneita toimijoita.

Liiton johtokunta päätti myöntää kultaisen ansiomerkin rovasti Rauno Pietariselle. Kultaisia ansiomerkkejä on vain seitsemän ja kunnianosoitus on saajalleen elinikäinen. Hopeisin ansiomerkein muistetaan isä Ioannis Lampropoulosta ja Artturi Hirvosta. Vuoden ohjaajaksi valittiin Saana Jeskanen Joensuusta ja vuoden kerhoksi puolestaan Kuopion seurakunnan nuortenpiiri. Liiton viiri myönnettiin Sirpa Okuloville.

Palkitsemiset jaetaan 29.9. Oulussa, liiton 75-vuotisjuhlassa.

Isä Rauno on tunnettu ponnekkaista opetuspuheistaan.

Isä Raunolla on vuosikymmenien kokemus nuorisotyöstä; hän on toiminut ONL ry:ssä 70-luvulta alkaen, ensin johtokuntalaisena ja myöhemmin myös koko liiton puheenjohtajana. Isä Rauno toimi vuosina 1980–1983 myös ortodoksisten nuorten maailmanliiton Syndesmoksen pääsihteerinä. Nykyään isä Rauno jatkaa arvokasta kasvatustyötään Lapissa.

Isä Ioannis Lampropoulos on kirkkokunnassamme monilla tavoilla tunnettu ”kreikkalaisvahvistus”. Isä Ioannis ahkeroi ruohonjuuritason seurakuntatyössä kotiseurakunnassaan Ilomantsissa ja ottaa rohkeasti kantaa vuodesta toiseen nuorison ja kirkon tulevaisuuden puolesta muun muassa kirkolliskokouksessa. Isä Ioannis tekee työtään kirjaimellisesti isällisellä otteella, sillä hänen kotinsa ovet ovat usein auki paikallisille nuorille esimerkiksi pizzailtojen merkeissä.

Teologian opiskelija Artturi Hirvonen on luotettava ja pidetty leirinohjaaja ja -johtaja, joka on työskennellyt ortodoksisilla leireillä eri puolilla Suomea. Lisäksi Artturi toimii Tuohustuli-lehdessä päätoimittajana ja avustaa tiedotustoimintaa myös valokuvin. Artturi on ollut mukana Ortodoksisessa opiskelijaliitossa ja edustanut ortodokseja niin Suomen ekumeenisen neuvoston nuorisojaostossa kuin ylioppilaiden kristillisen maailmanliiton (WSCF) Euroopan komiteassakin.

Saana 100-vuotiaan mummonsa kanssa.

Vuoden ohjaaja -titteli myönnetään yleensä suhteellisen tuoreelle, vapaaehtoiselle tai osa-aikaiselle ohjaajalle, jolla on mainio asenne, innostamisen taitoa, ahkeruutta ja tunnollisuutta.
Vuoden ohjaaja 2018 Saana Jeskanen Joensuun ortodoksisesta seurakunnasta on empaattinen, pitkämielinen ja huolehtiva ohjaaja, joka kannustaa nuoria myönteiseen kirkollisuuteen. Saana tulee toimeen hyvin monenlaisten ihmisten kanssa ja on työntekijänä tehokas ja pidetty.

Vuoden kerho -kunnia annetaan hyvin toimivalle ja esimerkilliselle, ortodoksiseen lapsi- ja nuorisotyöhön liittyvälle kerholle.
Vuoden kerho on Kuopion nupi eli nuorten piiri. Viikoittain kokoontuvassa kerhossa on toistakymmentä osallistujaa eri puolilta laajaa seurakuntaa ja innokkaimmat saapuvat paikalle yli tunnin ajomatkan päästä. Nuoren ohjaajan johdolla suunnitellaan kokoontumiskerrat yhdessä ja tavoitellaan haaveita omaa kassaa kartuttamalla. Nuorten piiri onkin järjestänyt rahaa kerätäkseen muun muassa kirkkokahveja mutta myös tehnyt talkoohengessä monenlaista hyvää seurakunnassaan.

Liiton viiri myönnetään laajan työpanoksensa erilaisissa kasvatustehtävissä antaneelle Sirpa Okuloville. Sirpalla on niin opettajan koulutus kuin teologian maisterin tutkinto sekä vuosikymmenten kokemus seurakunnallisesta nuorisotyöstä, mm. nuortenpiirit, kerhot ja kristinoppileirit tulivat aikanaan hyvinkin tutuiksi. Sirpa toimi esi- ja perusopetuksessa parikymmentä vuotta, jonka jälkeen hän on palvellut kirkkoamme keskushallinnossa, kasvatusasiain koordinaattorina ja nyt kirkkopalveluiden koordinaattorina. Sirpa on tuottanut myös erilaisia kasvatusmateriaaleja, esimerkiksi oppikirjoja.

Monia armorikkaita vuosia niin palkituille kuin kaikille muillekin nuorisotyötä tekeville!

—-

The Orthodox Youth Association of Finland granting decorations and honours for youth work actives

The Gold Decoration for Services is granted to father Rauno Pietarinen. The Orthodox Youth Association of Finland (ONL ry) has only seven of these decorations and they are granted for decades of exceptionally significant youth work. Father Rauno was not only an active in ONL ry but also the secretary general of the Fellowship of Orthodox Youth (Syndesmos) in the 80’s. He was also the head of Joensuu Orthodox Seminary for several years and currently he is serving in the parish of Lapland.

The Silver Decorations for Services are granted to father Ioannis Lampropoulos from Ilomantsi and a student of theology, Artturi Hirvonen from Joensuu. The young camp councelor of the year is miss Saana Jeskanen from Joensuu and the club of the year is the Youth Club of Kuopio parish. The honorary table banner is granted to a teacher and church resources coordinator, Sirpa Okulov.

May God grant many more mercuful years to all of them.

(teksti: Maria Kauppila ja Annakaisa Onatsu)