Näin toimit seurakunnanvaltuustovaaleissa

Suomen ortodoksisen kirkon kaikissa seurakunnissa käydään seurakunnanvaltuustovaalit nyt marraskuussa. Valtuutetut valitaan vaalialueittain nykyisten seurakuntarajojen mukaisesti. Näissä vaaleissa pääsevät ensi kertaa äänestämään myös 3.11. 2019 mennessä 16 vuotta täyttäneet ortodoksisten seurakuntien jäsenet.

Kurkkaa videosta, miten äänestyshomma toimii!
https://www.youtube.com/watch?v=Im3KgLfZZFg

MIKÄ on seurakunnanvaltuusto?

Valtuustossa päätetään seurakunnan suurista toimintalinjoista sekä monista raha-asioista eli on siis väliä, ketä valtuustoon valitaan! Mukaan on viisasta saada monenlaisia ihmisiä, esimerkiksi myös nuoria ja maahanmuuttajataustaisia.

MITEN ortodoksisissa seurakunnanvaltuustovaaleissa äänestetään?

1) Tarkista äänioikeutesi.
Jos olet täyttänyt 16 vuotta viimeistään 3.11. 2019 ja kotiseurakuntasi on jokin Suomen ortodoksisen kirkon seurakunnista, sinulla on äänioikeus.

2) Selvitä äänestyspäivät ja -paikat.
Nämä tiedot löytyvät oman seurakuntasi nettisivuilta ja seurakuntalehdestä.

3) Valitse omat ehdokkaasi.

Näissä vaaleissa voit antaa useamman äänen, kuitenkin enintään niin monta, kuin vaalialueeltasi valitaan jäseniä valtuustoon.

4) Mene äänestyspaikalle oikeana päivänä, oikeaan aikaan ja anna äänesi.
Mukaan tarvitset henkilöllisyystodistuksen, jonka esität vaalivirkailijalle. Vaalivirkailija katsoo listasta, että olet äänestyskelpoinen. Saat lapun, johon kirjoitat valitsemiesi (ehdokaslistalta löytyvien) ehdokkaiden nimet, ääntesi maksimimäärän voit varmistaa vielä vaalivirkalijalta. Hän ohjeistaa ja auttaa sinua äänestyspaikalla kaikissa tarvittavissa kohdissa.

Lopuksi voit vielä kiittää itseäsi, sillä vaikutit juuri kotiseurakunnassasi!


Miten voi päästä EHDOKKAAKSI seurakunnan valtuustovaaleissa
tai asettaa jonkun ehdolle?

Kaksi äänioikeutettua seurakunnan jäsentä voi asettaa omalta vaalialueeltaan vähintään 18-vuotiaan seurakunnan jäsenen ehdokkaaksi. Ehdokkaan on täytettävä 18 vuotta viimeistään 3.11.2019.

Ehdokasasettelu tehdään kirjallisesti, lomakkeita saa oman seurakunnan virastosta. Lomakkeeseen tarvitaan ehdokkaan ja kahden ehdolleasettajan allekirjoitukset. Täytetty lomake toimitetaan seurakunnan virastoon 19.9.2019 mennessä.

Kukin äänioikeutettu voi asettaa ehdokkaita enintään yhtä monta kuin vaalialueelta valitaan jäseniä seurakunnanvaltuustoon.

Tuotimme infomateriaalia tulevan syksyn seurakunnanvaltuustovaaleja varten. Erityisesti tavoitteena on kasvattaa nuorten äänestysintoa, mutta siinä sivussa innostuvat toivottavasti muutkin seurakuntalaiset.

Alla linkit vapaasti käytettäviin materiaaleihin, vielä on tulossa ohjeistus äänestämisestä suomeksi, ruotsiksi ja venäjäksi julistemuodossa. Some-käytössä toivomme, että julkaisuihin merkitään ONL jollakin tavalla.

Julisteet:

Miten pääsee ehdokkaaksi (pdf)

Miten äänestän (pdf) , Miten äänestän (jpg)

Hur röstar du (pdf) , Hur röstar du (jpg)

КАК ГОЛОСОВАТЬ (pdf) , КАК ГОЛОСОВАТЬ (jpg)


Some-käyttöön neliönmuotoiset kuvat (jpg):

Miten pääsee ehdokkaaksi

Miten äänestän

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=Im3KgLfZZFg
Huom. videossa on tekstitys venäjäksi, ruotsiksi ja suomeksi.

Vaalivalokuvia:
Vaaleihin ja seurakunnan päätöksentekoon liittyvissä uutisissa ja päivityksissä voi käyttää täältä löytyviä kuvia.
Kuvaaja Markus Hänninen.