Vuosi 2020 liitolle digitaalisen kasvun aikaa

Liiton vuosi 2020
Vuosi 2020 oli liiton 77. toimintavuosi. Covid19-pandemian vuoksi liitossa jouduttiin tekemään asioita osin toisin, kuin toimintasuunnitelmavaiheessa kaavailtiin. Kaiken kaikkiaan liitto selvisi koronavuodesta kuitenkin jopa keskimääräistä paremmin, sillä digitaalisten kanavien ja työtapojen hyödyntäminen kasvoi ja korvaava toiminta oli oikeille kohderyhmille suunnattua ja pienelle järjestölle myös jopa aiempaa laajemman yleisön tavoittavaa ja siksi moninkin tavoin tarkoituksenmukaista.

Vuonna 2020 liiton Youtube-kanavalla oli 52000 katselukertaa.
Vuonna 2020 liiton Youtube-kanavalla oli 52000 katselukertaa.

Muskareita ja muita videoita
Esimerkiksi liiton uusi kokeilu, ortodoksiset musiikkileikkikoulutuokiot verkossa keräsivät vuoden aikana lähes 6000 katselukertaa. Ilmeisesti liiton tuottamaa materiaalia hyödynnettiin myös kouluopetuksessa hyvin, sillä esim. liiton Youtube-kanavan videoiden suurin katselupiikki oli juuri maalis-toukokuussa eli etäkoulujen aikana. Kaiken kaikkiaan liiton Youtube-kanavan videoita katsottiin vuonna 2020 noin 52 000 kertaa, kaikista katsotuin video oli edelleen Ortodoksisuuden mitä, miksi, miten -videosarjaan kuuuluva “Kirkkorakennus”-video, jota on katsottu yhteensä jo yli 16000 kertaa. Ortodoksisia veisuja- videosarja oli suosittu uutuus, samoin Palmusunnuntaista kertova video. Myös facebook tavoitti yhä, esim. uutisointi liiton palkitsemisista yli 4000 ihmistä.

Liiton vuositeemoja olivat nuorten mielenterveysasiat sekä kestävän kehityksen periaatteet kirkollisessa nuorisotyössä ja nämä näkyivät sekä tapahtumissa että esim. videomateriaalituotannossa. Liiton instagram-kanavalla suosituin yksittäinen päivitys olikin juuri nuorten mielenterveyspäivään liittyvä.

Kuvassa näkyy nuoria istumassa livelähteyksen teossa, osalla on kuulokkeet korvillaan. Heidän takanaan seisoo pappi pukien päälleen vihreää epitrakiilia.
KulmakiviETKOT-livelähetykset tarjosivat nuorille myös mahdollisuuksia tuottaa uudenlaista ortodoksista digisisältöä. Kuvaaja: Eveliina Braam

KulmakiviETKOT
Valtakunnalliset ortodoksiset Kulmakivi-nuorisofestarit jouduttiin siirtämään vuodella pandemian vuoksi. Tilalle tehtiin kuitenkin 10 päivän mittaiset ”KulmakiviETKOT”, jotka koostuivat pääosin etätoteutetuista sisällöistä. Etkot-kimaran rakentamisessa kuitenkin esim. livestreamaukset kokosivat nuoria samaan paikkaan sekä kokonaisuudessaan työllistivät palkallisesti jopa enemmän kuin talkoovoimin tehtävä perinteinen viikonlopputapahtuma. Kahden livestram-lähetyksen lisäksi myös mm. nuorten ja piispojen harrastevideot olivat osa KulmakiviETKOT-antia. Etkojen ajalle osuikin myös vuoden toiseksi suurin liiton Youtube-kanavan katselupiikki.

Kripari-opsia, tilastojenkeruuta ja verkkokoulutusta
Liiton kolmesta päätoiminta-alueesta fokus oli toimintavuonna 2020 erityisesti koulutuksessa.

Vaikka liitto joutui siirtämään esim. lastenleirin ja nuorten aikuisten viikonlopun seuraavalle vuodelle, niin kuitenkin pystyttiin toteuttamaan nuoristyöpäivät, leirinohjaajien peruskurssi sekä kristinoppileiri. Loppuvuonna aloitettu kerhonohjaajien verkkokoulutus toi liiton koulutustarjontaan pitkästä aikaa myös täysin verkkopohjaisen ja kokonaan paikkaan sitomattoman kurssin.

Kristinoppikoulujen opetussuunnitelman uudistamistyö eteni hyvin ja kirkon piispainkokous käsitteli uudistusta alkuvuonna 2020 kokouksessaan. Kristinoppikouluille laadittiin koronakevään aikana yhteistyössä seurakuntien kanssa myös kiitettävä määrä monimuotomateriaalia. Myös edellisenä vuonna aloitettua osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen OSTU-prosessia jatkettiin. Liitto ja seurakunnat aloittivat myös ortodoksisen lapsi- ja nuorisotyön tilastojen keräämisen.

Yhdenvertaisuutta ja palvelemista
Liiton toimintalinjauksiin liittyivät mm. yhdenvertaisuustyöskentely ja yhdenvertaisuussuunnitelman työstäminen. Liitto julistautui myös syrjinnästä vapaaksi vyöhykkeeksi.
t
Koulujen uskonnonopetusta haluttiin nostaa esiin järjestämällä stipendihaku, jossa ortodoksiset opettajat saattoivat hakea pieniä rahastipendejä erityisesti perus- ja lukiopetuksen viimeisillä luokilla kunnostautuneille ortodoksisen uskonnon opetuksen oppilaille.

Edellisenä vuonna tehty oman toiminnan tarkastelu ja sitä seurannut tietoinen pyrkimys kasvaa liittona myös nuorisoalan palvelujärjestön roolissa paitsi laajensi tulevaisuuden tavoitteita myös muutti liiton jäsenten laskutapaa vuoden 2020 alusta alkaen siten, että yhteisöjäsenten (ortodoksisen kirkon seurakuntia ja yksi leirikeskusyhdistys) alle 29-vuotiaat jäsenet lasketaan jäsentenjäseniksi. Uudistuksen myötä liitolle jäi edelleen myös jonkin verran suoria henkilöjäseniä. Näin laskien liiton työn kohderyhmänä on keskimäärin noin 17000 alle 29-vuotiasta.

Liitto on vakavarainen
Liiton toiminnan päärahoittajat olivat vuonna 2020 Suomen ortodoksinen kirkko (yleisavustuksen osuus oli 46% tuloista) ja Opetus-. ja kulttuuriministeriö (16,5% tuloista). Muita tulonlähteitä olivat mm. osallistumismaksut, tilaus- ja tuotemyyntituotot, sijoitusasunnon vuokratuotot, Opintokeskus Siviksen kurssituki sekä yhteisöjäsenten jäsenmaksut (0,9% tuloista). Koronavuosi rokotti sekä tuotemyyntiä että kolehtituloja mutta vastaavasti liitto säästi peruuntuneiden leirien kuluissa.

Liiton maksuvalmius oli normaali ja tase vahva. Liitto on vakavarainen eli omistaa sijoitusyksiön Joensuussa sekä pienen metsäpalstan Rautalammilla sekä jonkin verran koti- ja pohjoismaisia osakkeita. Tilinpäätös 2020 jäänee lopulta useita tuhansia ylijäämäiseksi.

Ihmiset työn takana
Liiton puheenjohtajana toimi alkuvuoden 2020 opettaja Anna Blinnikka ja vuosikokouksesta eteenpäin pastori Kaarlo Saarento. Johtokunnassa toimi puheenjohtajan lisäksi kuusi muuta luottamushenkilöä: Maiju Federley, Aleksandra Heikkinen, Karina Huttunen, Anna Kasdaglis, Antti Potkonen ja Larissa Qvintus-Petsalo. Heistä neljä oli alle 29- vuotiaita.

Liitolla oli kolme työntekijää päätoimisessa työsuhteessa; toiminnanjohtaja Maria Kauppila sekä järjestösihteerit Annakaisa Onatsu ja Ari Koponen. Lisäksi liitto työllisti vuoden aikana yli 50 määrä- ja osa-aikaista töyntekijää, toiminnassa oli mukana myös useita kymmeniä talkoolaisia.

Liitto sai tehdä yhteistyötä myös lukuisten seurakuntien ja niiden työntekijöiden kanssa esim. koulutusten ja tapahtumien järjestämisessä ja materiaalin tuotannossa.

KIITOS kaikille toiminnassamme mukanaolleille, talkoolaisille, työntekijöille, luottamushenkilöille, yhteistyökumppaneille, rahoittajille, tuotteitamme ostaneille, esirukouksin muistaneille!

Kiitos ja kunnia Jumalalle!

Kuvassa on liiton perinteikkään enkeli-heijastimen uusi tyyli. Pieni sinihiuksinen, oranssisiipinen kerubi nojaa kyynärpäillään liiton logoon. 
Heijastinta voi tilata liiton kaupasta. 
Graafinen suunnittelu: Jonna Suvanto.
Kuvassa on liiton perinteikkään enkeli-heijastimen uusi tyyli.
Heijastinta voi tilata liiton kaupasta.
Graafinen suunnittelu: Jonna Suvanto.