Kuulumisia liiton vuodesta 2022

TAKAISIN TAPAHTUMAELÄMÄÄN

Vuosi 2022 oli jo liiton 79. toimintavuosi ja koronahaasteiden jälkeen päästiin taas toteuttamaan monenlaista ohjelmaa, mm. voitiin vihdoin järjestää valtakunnalliset Kulmakivi-nuorisofestarit!

Samassa yhteydessä järjestettiin myös laatuaan tiettävästi ensimmäinen kirkolliskokousedustajien ja nuorten paneelikeskustelu, johon yleisö saattoi osin osallistua kännykkäsovelluksen avulla.

Toimintakalenterissa olivat myös leirinohjaajien peruskurssi, Valamon Kristinoppileiri ja Puroniemen lastenleiri. Muutaman vuoden tauon jälkeen voitiin jatkaa myös nuorisovaihto-ohjelmaa Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin ja Suomen välillä.

Opintokeskus Siviksen kurssitukea saatiin peräti 8 omaan ja 26 yhteisöjäsenten kurssiin tai koulutukseen.

JULKAISUKUVIOITA

Perinteinen lastenlehti, Tuohustuli, kävi taloussyistä läpi muodonmuutosta ja alkoi ilmestyä verkkolehtenä ja pienenä printtiliitteenä Aamun Koiton välissä.

Liiton Youtube-kanavan tarjontaa katsottiin 49.000 kertaa vuonna 2022. Suosituin Facebook-julkaisu oli SPR:n alunperin julkaisema, rasismin vastainen kuva, jonka yhteydessä muistutettiin venäläistaustaisten asiallisesta kohtelemisesta, Ukrainan tilanteen nostamista tunteista huolimatta; julkaisun kattavuus oli 7500 ja reaktioita tuli lähes 600. Instagramissa suosituimpia olivat kristinoppileiriin ja hopeisen ansiomerkin jakamiseen liittyvät julkaisut.

Tavoitteista jäi osin toteutumatta kestävän kehityksen teemojen aktiivinen työstäminen, vaikka teema näkyikin jossain määrin sekä suuren paaston aikana että leiritoiminnassa. Vastaavasti liitto oli aktiivinen kuitenkin Ukrainan konfliktin syttymisen alusta asti ja tuotti jo keväällä ukrainankielisen ”Ortodoksisuuden mitä, miksi, miten” -vihkosen ja muuta materiaalia tueksi ukrainalaisten pakolaisten kohtaamiseen.

RESURSSEJA

Liitto työllisti 2,5 päätoimista työntekijää, lisäksi kertomusvuoden aikana oli lyhyissä työsuhteissa, esim. leiri- ja lehtitöissä 45 henkilöä. Liiton toimintaan osallistui myös nelisenkymmentä talkoolaista.

Liiton talous oli suhteellisen vakaa, vaikka lehtitoiminnan kulut olivat aiempaa suuremmat ja painettujen julkaisujen myyntituotot aiempaa pienemmät. Liiton tilinpäätös vuodelta 2022 oli 1000 € ylijäämäinen.

Liiton toiminnan päärahoittajat olivat Suomen ortodoksinen kirkko ja Opetus- ja kulttuuriministeriö. Muita tuloja saatiin mm. Opintokeskus Siviksen tuntituesta, tuotemyynnistä ja osallistumismaksuista sekä liiton sijoitusasunnon vuokratuotoista.

SUURET KIITOKSET kaikille toiminnassamme mukana olleille osallistujille, vapaaehtoisille, työntekijöille, kolehtiapua antaneille, lasten ja nuorten ja nuorisotyön puolesta rukoilleille sekä tietysti rahoittajille ja yhteistyökumppaneille!

Oheisista kuvista kiitos kaikille kuvaajille, joista mainittakoon erityisesti Emilia Ollikainen, Apollonia Virtanen ja Markus Hänninen.

#rohkeastiortodoksi #nousenuoriortodoksi #onlry1943